Yeni KDV Düzenlemesi: Lokanta ve Kafelerde KDV Oranı Yüzde 10 Olarak Hesaplanacak

Yeni KDV Düzenlemesi: Lokanta ve Kafelerde KDV Oranı Yüzde 10 Olarak Hesaplanacak

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sitesinde yayımlanan yeni tebliğ taslağına göre, yeme içme sektöründe faaliyet gösteren lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler, sattıkları tüm yiyecek ve içecekler için Katma Değer Vergisi’ni (KDV) yüzde 10 olarak hesaplayacaklar. Bu düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, bazı işletmelerin KDV oranlarında suiistimali önlemek ve rekabet eşitliği sağlamak amacıyla yapıldı.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, yaklaşık 41 bin mükellef, KDV oranı uyumsuzluğu yönünden denetlendi. Denetimler sonucunda, bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi göstererek KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edildi. Aynı şekilde, bazı marketlerin de temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi gösterdikleri belirlendi.

Bu durum üzerine harekete geçen Bakanlık, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı hazırladı. Yeni düzenlemeyle, hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV’yi yüzde 10 şeklinde hesaplayacaklar.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak. Ayrıca, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Bölgedeki Gerilim Artıyor: İran’ın İsrail’e Yönelik Saldırısının Yansımaları ve Uluslararası Tepkiler
Son dakika haberlerine göre, İran’ın İsrail konsolosluğuna yapılan saldırıya misilleme olarak insansız hava araçları ve balistik füzeler fırlatarak İsrail’e saldırı düzenlediği bildiriliyor. İsrail ordusu, saldırıya karşı hazırlıklarını sürdürürken, ABD’nin de bölgedeki durumu yakından izlediği ve İsrail’e destek verdiği belirtiliyor. Ürdün’ün ise bazı İran insansız hava araçlarını düşürdüğü duyuruldu. İran ise

Bakanlık yetkilileri, tebliğle yapılacak düzenlemeyle konuya açıklık getirileceğini, KDV oranlarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığını, düzenlemeyle gerek yanlış uygulamaların gerekse suiistimallerin önüne geçilmesinin amaçlandığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz” dedi. Bakan Şimşek, yeni düzenlemenin, sektördeki haksız rekabeti önlemeye yönelik olduğunu vurguladı.

Önerilen

Diyarbakır'da Beyzbol Sopalı Dehşet: Genç Adam Kavga Sonrası Beyin Kanamasıyla Yoğun Bakımda!

Diyarbakır'da Beyzbol Sopalı Dehşet: Genç Adam Kavga Sonrası Beyin Kanamasıyla Yoğun Bakımda!

Diyarbakır'da bir genelevde yaşanan olayda, sigara içme tartışması kavgaya dönüştü. Kavga sırasında genelev işletmecisi tarafından beyzbol sopasıyla kafasına vurulan müşteri, beyin kanaması geçirerek yoğun bakıma alındı. Olayda işletmeci gözaltına alındı. Olay Bismil'de Gerçekleşti Edinilen bilgilere göre, olay Bismil ilçesinde bulunan bir genelevde gerçekleşti. 5 arkadaş, alkol