TCMB, Kredi Kartı Faiz Oranlarında Değişikliğe Gitti ve Menkul Kıymet Tesis Düzenlemelerini Güncelledi

TCMB, Kredi Kartı Faiz Oranlarında Değişikliğe Gitti ve Menkul Kıymet Tesis Düzenlemelerini Güncelledi

Merkez Bankası, kredi kartı faiz oranlarında ve menkul kıymet tesis oranında önemli değişiklikler yaptığını duyurdu. Bu kararlar, Türkiye’nin finansal istikrarını koruma ve ekonomik büyümeyi destekleme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, yüzde 3,66’dan yüzde 4,25’e çıkarıldı. Bu, borçlanma maliyetlerinin artacağı anlamına geliyor ve tüketicilerin harcamalarını ve borçlanma alışkanlıklarını etkileyebilir. Bu karar, enflasyonla mücadele çerçevesinde atılan bir adım olarak görülüyor.

Ayrıca, Merkez Bankası menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranını yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürdü. Bu, bankaların Merkez Bankası’ndan borçlanma maliyetlerini düşürecektir. Aynı zamanda, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama sonlandırıldı. Bu, bankaların kredi verme yeteneklerini ve ekonomik büyümeyi destekleme potansiyellerini etkileyebilir.

Merkez Bankası’nın bu kararları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruma çabalarının bir parçasıdır. Banka, makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam edeceğini belirtti.

İstanbul’da Yangın Faciası: 27 Kişi Hayatını Kaybetti, Soruşturma Başlatıldı
İstanbul, Beşiktaş’ta 16 katlı bir binada meydana gelen yangın faciası Türkiye’yi yasa boğdu. Öğle saatlerinde binanın eksi 1 ve eksi 2. katında bulunan gece kulübünde henüz nedeni belirlenemeyen bir patlama yaşandı. Patlama sonucunda 27 kişi hayatını kaybetti ve 1 kişi hastanede tedavi altına alındı. İstanbul Valisi Davut Gül

Öte yandan, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve Başkan Yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bir mektup gönderdi. Mektupta, 2023 yılı enflasyonu ele alındı ve dezenflasyon sürecinde para ve maliye politikalarının eş güdümünün büyük önem taşıdığına işaret edildi. Ayrıca, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.

Bu kararlar, Türkiye’nin ekonomik istikrarını koruma ve sürdürülebilir büyümeyi destekleme çabalarının bir parçasıdır. Ancak, bu değişikliklerin tüketiciler, işletmeler ve genel ekonomi üzerindeki tam etkisi zamanla daha net hale gelecektir. Bu nedenle, ekonomik göstergeleri ve Merkez Bankası’nın gelecekteki politika kararlarını yakından takip etmek önemlidir.

Önerilen

Android 15 Cihazların Bekleme Süresindeki Pil Ömrünü 3 Saate Kadar Artıracak

Android 15 Cihazların Bekleme Süresindeki Pil Ömrünü 3 Saate Kadar Artıracak

Raporlara göre Google, Doze modunu yeniden tasarlayarak bekleme süresindeki pil ömrünü iyileştirmeye çalışıyor. Google, I/O 2024 geliştirici odaklı oturumlarında Android 15 hakkında daha fazla ayrıntı paylaştı. Bu detaylardan biri, cihazların pil ömrünü, özellikle bekleme süresindeki pil ömrünü iyileştirme çabalarıyla ilgiliydi. Teknoloji devi, Android sisteminde arka plan uygulamalarının cihaz kullanılmadığında