SSD vs. HDD: Hangi Depolama Cihazını Seçmelisiniz?

SSD vs. HDD: Hangi Depolama Cihazını Seçmelisiniz?

Depolama alanınızı yükseltmeniz gerektiğinde, sabit disk sürücüsü mü yoksa katı hal sürücüsü mü tercih etmelisiniz? İşte nasıl karar vereceğiniz.

Yeni bir bilgisayar satın almak veya mevcut makinenizi yükseltmek istiyorsanız, muhtemelen SSD'ler ve HDD'ler arasında bir karşılaştırma yapıyorsunuzdur. Peki, SSD'ler ve HDD'ler arasındaki fark nedir ve hangisi daha iyidir? İşte bilmeniz gerekenler.

SSD ile HDD Arasındaki Fark Nedir?
HDD'ler ile SSD'ler arasındaki fark basittir: Sabit Disk Sürücüleri (HDD'ler) verileri manyetik bir disk üzerinde depolarken, Katı Hal Sürücüleri (SSD'ler) verileri elektronik "flash bellek"te depolar. Bu iki depolama yönteminin farklı olması nedeniyle, HDD'ler ve SSD'ler arasında bazı büyük farklılıklar vardır:

  • SSD'ler, dosyaları okuma/yazma konusunda HDD'lerden çok daha hızlıdır.
  • HDD'ler, SSD'lere göre daha kolay hasar görebilir.
  • HDD'lerde daha fazla depolama alanı daha ucuza elde edilebilir.
  • Veri kurtarma, HDD'lerden SSD'lere göre daha kolaydır.

SSD Nedir?

Katı Hal Sürücüleri (SSD'ler), NAND flaş bellek çipleri kullanır ve genellikle HDD'lerden daha küçüktür. HDD'ler gibi, SSD'ler de SATA III bağlantı noktalarına sahiptir ve aynı sisteme kolayca kurulabilir. SSD'ler ayrıca anakarta doğrudan bağlanabilen ve önemli ölçüde daha hızlı veri transfer hızları sunan PCIe bağlantılarına da sahiptir.

SSD Ortalamaları

Hız

SSD'lerin ortalama okuma/yazma hızları 500MB/s civarındadır. Daha eski SSD'ler 200 MB/sn'ye kadar düşük okuma/yazma hızlarına sahip olabilirken ileri teknoloji M.2 SSD'ler 7000 MB/sn'ye kadar çıkabilir. Okumak yazmaktan daha hızlıdır ve herhangi bir SSD, PCIe'ye göre daha hızlı olacaktır.

Dayanıklılık

SSD'lerin tahmini ömrü 10 yıldır. Darbelere son derece dayanıklıdırlar ve uzun süre güvenilir bir şekilde saklanabilirler.

Depolamak

Tüketici odaklı SSD'ler 30 TB'a kadar boyutlarda bulunabilir. Kurumsal sunucu SSD'leri 100 TB veya daha büyük olabilir.

Maliyet

SSD'lerdeki depolama alanı HDD'lere göre daha pahalıdır. Ortalama maliyet GB başına 5 ila 10 sent arasındadır.

Kullanıcı Türü

SSD'ler oyuncular, video editörleri ve hızlı yüklemeye ihtiyaç duyan diğer kişiler için idealdir. Veri kurtarmanın gerekli olduğu durumlarda SSD'ler önerilmez.

gürültü

SSD'ler hareketli parçalara sahip olmadıkları için tamamen sessizdirler. C-State'ler etkinleştirilmişse hafif bir vızıltı duyabilirsiniz.

Kurulum

SSD takmak basittir. Bir HDD'yi değiştirmek için doğrudan takılabilir. PCIe kullanmak istiyorsanız doğrudan anakarta bağlanmanız gerekecektir.

Güç tüketimi

SSD'ler, hareketli parçalara sahip olmadıkları için SSD'lere göre güç açısından daha verimlidir.

Bakım

SSD'ler nispeten az bakım gerektirir ancak düzgün çalışabilmeleri için toplam kapasitelerinin %15'inin altında kalmaları gerekir.

HDD Nedir?

Sabit Disk Sürücüleri (HDD'ler), verileri dönen manyetik bir disk (plaka olarak bilinir) ve mekanik bir okuma/yazma kolu ile depolar ve erişir. Çoğu HDD, bir SATA bağlantısı kullanır ve modern HDD'ler SATA III kullanır. HDD'ler oldukça uygun fiyatlıdır ve birkaç TB kapasiteye sahip premium HDD'ler kolayca bulunabilir.

HDD Ortalamaları

Hız

Ortalama HDD'nin okuma/yazma hızı 80 MB/s ile 200 MB/s arasındadır, ancak daha yüksek ve daha düşük kaliteli HDD'lerin aktarım hızları farklı olabilir. En hızlı HDD'ler 500 MB/sn'ye kadar yüksek hızlar sunabilir.

Dayanıklılık

HDD'ler darbelere pek dayanıklı değildir çünkü okuma/yazma kolu ve plaka hasar görebilir. Ortalama 3 ila 5 yıl dayanırlar ancak HDD en az birkaç ayda bir kullanıldığı sürece saklandığında daha uzun süre dayanabilirler.

Depolamak

1TB HDD'ler kolayca bulunabiliyor ve uygun fiyatlı. Endüstri lideri HDD'ler 30 TB'a kadar yüksek kapasiteler sunar.

Maliyet

Depolama alanı, HDD'lerde son derece uygun maliyetlidir ve sürücülerin maliyeti genellikle GB başına bir sent veya daha azdır.

Kullanıcı Türü

HDD'ler, alanı maksimuma çıkarmak, maliyetleri en aza indirmek ve veri kaybını önlemek isteyen verilere öncelik veren kullanıcılar için idealdir.

gürültü

HDD'ler genellikle sessiz bir uğultu yayar. Eski sabit disklerin sesi artabilir ve arızalı HDD'ler sürtünme ve çizilme sesleri çıkarmaya başlayabilir.

Kurulum

HDD'lerin takılması, sürücüyü bölmeye yerleştirmeyi ve uygun SATA kablosunu bağlamayı içeren basit bir işlemdir.

Güç tüketimi

Hareketli dahili parçaları tarafından kullanılan enerji nedeniyle HDD'ler, güç açısından SSD'ler kadar verimli değildir.

Bakım

HDD'ler, birleştirme ve ürün yazılımı güncellemelerinin ötesinde minimum düzeyde bakım gerektirir.

Moto G85 5G Tasarım Görselleri Sızdırıldı; Kavisli Ekran ve İnce Çerçeveler Görüldü
Moto G85 5G, duyurulmamış bir Qualcomm Snapdragon 4 Gen 3 SoC ile güçlendirilebilir. Moto G85 5G’nin, Eylül 2023’te Hindistan’da tanıtılan Moto G84 5G’nin halefi olarak bu yılın ilerleyen zamanlarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Sözde Motorola cihazı, son zamanlarda birkaç rapor ve sızıntının parçası olarak görüldü ve bu da yaklaşan bir lansmana

Hız

SSD'ler genellikle hem okuma hem de yazma hızı açısından HDD'lerden dört kat daha hızlıdır ancak performans, karşılaştırdığınız sürücülere göre değişir. SSD arayüzünüz olarak SATA yerine PCIe kullanarak veri aktarım hızınızı katlanarak artırabilirsiniz. Hızlar sürücüye göre değişir ancak orta sınıf SSD'ler ve HDD'lerde görebileceğiniz bazı performans hızları şunları içerir:

PCIe'li SSD (3.0)

SATA'lı SSD (3.0)

Sabit disk

Okuma Hızı

2500 - 3000 MB/s, teorik sınır 3500 MB/s

300 - 550 MB/sn, teorik sınır 600 MB/sn

80 - 200 MB/s, teorik sınır 600 MB/s

Yazma Hızı

2200 - 2700 MB/sn

300 - 500 MB/sn

80 - 160 MB/sn

Dayanıklılık

Hem SSD'lerin hem de HDD'lerin dayanıklılık avantajları vardır; bu nedenle hangi depolama çözümünü seçeceğiniz, en aza indirmeyi en önemli gördüğünüz risklere bağlıdır.

Ortalama yaşam süresi

Yaşlanmaya Ne Sebep Olur?

Şok direnci

Veri kurtarma

SSD'ler

5 ila 10 yıl

Silme ve yazma. SSD'lerin zaman içinde yazılan terabayt (TBW) sınırı vardır.

Yüksek.

Yolsuzluk yapma olasılığı daha azdır.

HDD'ler

3 ila 5 yıl

Motor yatakları veya diğer dahili bileşenler arızalanabilir. HDD'ler birkaç ayda bir yeniden başlatılmazsa da arızalanabilir.

Düşük. Herhangi bir darbe, içindeki mekanik bileşenlere zarar verebilir.

Verileri kurtarmak daha kolaydır.

Depolama kapasitesi

Büyük dosyaları düzenli olarak kullanması veya aktarması gereken kişiler için SSD'ler açık ara kazanandır, ancak HDD'ler dosya depolama konusunda bazı avantajlar sunar.

Kapasite

Dosya Transferleri

Sınırlamalar

SSD'ler

Tüketici SSD'leri 30 TB kadar büyük olabilir.

PCIe ile hızlı.

Performans açısından kapasitenin en az %15 altında tutulmalıdır.

HDD'ler

Tüketici HDD'leri 22 TB kadar büyük olabilir.

Yavaş.

Birleştirmeye izin vermek için bir miktar boş alan önerilir.

Maliyet

Her ne kadar SSD'ler genellikle pahalı bir seçenek olarak görülse de, her ikisi de uygun fiyatlı olabilir; bu sadece fiyatı neye göre ölçtüğünüze bağlıdır. Örneğin SSD'lerde hızlı önyükleme daha ucuzdur. Alışveriş yaparken neler bekleyebileceğinize dair bazı örnekler:

Düşük Uç

Ortalama

Üst düzey

SSD'ler

Western Digital 240 GB SSD 25 dolara satılıyor ancak SATA III nedeniyle aktarım hızları 545 MB/s'de sınırlanıyor.

Samsung 980 500 GB NVMe SSD, PCIe 3.0'ı destekler, 75 dolara satılır ve ortalama hızı 1000 MB/sn'nin üzerindedir.

Samsung 990 PRO 4 TB NVMe SSD, PCIe 4.0'ı destekler ve yaklaşık 320 $ fiyatla satılır ve 2500 MB/sn'nin üzerindeki hızlara kolayca ulaşır.

HDD'ler

Western Digital 500 GB HDD'nin maliyeti 15 $ kadar düşük olabilir, ancak SATA II aktarım hızlarını maksimum 300 MB/s'ye kadar yavaşlatır.

Seagate BarraCuda 2 TB HDD, 65 dolara satılıyor ve SATA III'ü destekliyor. ~195MB/s tahmini hız.

Seagate Exos X16 14TB HDD'nin fiyatı 220$'dır ve 270 MB/sn'ye kadar ulaşır.

Kullanıcı Türleri

Hala SSD'ler ve HDD'ler arasında kalıyorsanız kullanıcı türünüzü düşünün. Video içeriğiyle çalışıyorsanız veya video oyunları oynuyorsanız, SSD'ler evrensel kazanandır; okuma/yazma hızları rakipsizdir. Bununla birlikte, HDD'ler bütçe kullanıcıları ve büyük miktarda dosya depolayan herkes için en iyisidir.

Google’ın Circle to Search Özelliğine Metin Okuma ve Diğer Özellikler Geliyor
Circle to Search uygulamasının APK dosyasının incelemesi sonrasında yeni özelliklerin keşfedildiği bildirildi. Google, AI destekli Circle to Search özelliğine metin okuma fonksiyonu da dahil olmak üzere daha fazla özellik ekleyebilir. Ocak ayında ilk kez duyurulan bu görsel arama özelliği, kullanıcıların ekranlarındaki bir nesneyi daire içine alarak, dokunarak veya vurgulayarak internette

Gürültü

Dönen disk yerine elektronik depolama alanı kullanmaları sayesinde SSD'ler HDD'lerden çok daha sessizdir. Müzisyenler, seslendirme sanatçıları ve gürültüyü en aza indirmeye ihtiyaç duyan herkes için mükemmeldirler. HDD'ler daha yüksek ses çıkarır ve kullanım sırasında ortalama 20-40 dBA gürültü üretirler.

Kurulum

SSD'ler ve HDD'ler, SATA veya PCIe kullanılarak standart sürücü yuvalarına takılabilir. Daha önce hiç bilgisayar açmamış olsanız bile, size rehberlik edecek doğru videoyu kullandığınızda sabit sürücüyü takmak kolaydır.

Güç tüketimi

SSD'ler ve HDD'ler enerji faturanızda büyük bir fark yaratacak kadar güç kullanmazlar, ancak PSU'nuzun aşırı yüklenmesini istemiyorsanız güç tüketimini dikkate almanız gerekebilir. Ortalama HDD ve SSD'den ne tür güç tüketimi bekleyebileceğinizi burada bulabilirsiniz:

Çalışırken

Başlangıçta

SSD

0.1-4W

0.1-4W

Sabit disk

4-9W

20-25W

Bakım

Hem SSD'lerin hem de HDD'lerin bakımı kolaydır ancak ideal bakım için her birinin birkaç farklı adıma ihtiyacı vardır. Her iki cihaz için de aklınızda bulundurmanız gerekenler:

SSD'ler

HDD'ler

  • SSD'nizin silinmiş dosyaları ve diğer çöp verilerini daha iyi işleyebilmesi için TRIM'i etkinleştirin.
  • SSD'nizin donanım yazılımını düzenli olarak güncelleyin.
  • Performans amacıyla SSD'nizi kapasitesinin en az %15 altında tutun.
  • SSD'nizi birleştirmeyin. Bu onun ömrünü kısaltacaktır.

HDD'ler ve SSD'ler çoğu bilgisayar için birincil depolama aygıtlarıdır ve seçtiğiniz seçenek aslında neyi depoladığınıza, onu ne kadar süreyle saklamak istediğinize ve en önemlisi ne kadar harcamak istediğinize bağlıdır. Depolama fiyatı düşmeye devam ediyor ve bu da bize her zamankinden daha fazla seçenek sunuyor; şu anda ne kadar veri ürettiğimiz ve takip etmemiz gerektiği dikkate alındığında bu hayati önem taşıyor.

Önerilen

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro, bir tipster tarafından paylaşılan bilgilere göre 50 megapiksel Samsung S5KJN1 telefoto sensör ile donatılabilir. Xiaomi 14T Pro'nun, bu yılın ilerleyen dönemlerinde uluslararası pazarlarda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Akıllı telefonun beklenen çıkışı öncesinde, yeni bir sızıntı cihazın olası kamera özelliklerini ortaya çıkardı. Bir tipstere göre, Xiaomi 14T