Nvidia, Yükselen Yapay Zeka Talebiyle Kısa Süreliğine Dünyanın En Değerli Şirketi Olarak Apple’ı Geçti

Nvidia, Yükselen Yapay Zeka Talebiyle Kısa Süreliğine Dünyanın En Değerli Şirketi Olarak Apple’ı Geçti

Yapay zeka, teknoloji sektörünün güç dengesini tek başına yeniden şekillendiriyor.

Nvidia, kısa bir süre için dünyanın en değerli şirketi olarak Apple'ı tahtından etmeyi başardı. Yonga üreticisinin yapay zeka odaklı çiplerine olan talep hız kesmeden devam ederken, Team Green'in piyasa değerinde kalıcı bir lider olarak konumunu sağlamlaştırması bekleniyor.

OpenAI’nin transkripsiyon aracı, tıbbi transkripsiyonlarda sahte metin üretmesi nedeniyle inceleme altında
Sağlık sektörü, halüsinasyon risklerine yönelik uyarılara rağmen Whisper’ı benimsemiş durumda Üretken yapay zekânın, gerçekdışı içerik üretmeye yatkın olduğu bilinen bir durum, ancak bu araçlar sağlık gibi kritik alanlara girdiğinde alarm zilleri çalmaya başlıyor. OpenAI bile transkripsiyon aracı Whisper’ın yüksek riskli alanlarda kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Bu uyarılara rağmen, tıbbi

Cuma günü, Nvidia'nın piyasa değeri işlem sırasında 3,53 trilyon dolara ulaşarak Apple'ın 3,52 trilyon dolarlık değerini az bir farkla aştı. Apple’ın hisseleri günü %0,4 oranında bir artışla tamamlarken, Nvidia %0,8 artışla 3,47 trilyon dolarlık bir piyasa değeriyle günü kapattı. Bu hareket, Microsoft'u uzun zamandır ikinci sırada tuttuğu yerden indirdi. Redmond merkezli dev, Cuma günü %0,8 yükselerek 3,18 trilyon dolar değere ulaştı.

Nvidia’nın kısa süreli bu yükselişi, şirketin rakiplerinin önüne geçtiği ikinci sefer oldu. Haziran ayında da çip üreticisi kısa bir süre liderliği ele geçirmiş ancak Microsoft ve Apple gibi teknoloji devlerinin tekrar önüne geçmesiyle tahtı kaybetmişti. Yapay zekanın her firmanın portföyünde giderek daha önemli bir hale gelmesiyle üç şirket yıl boyunca birbirine yakın bir yarış sergiledi.

Bir zamanlar yalnızca oyun bilgisayarları için grafik işlemcileri sağlayan bir şirket olarak bilinen Nvidia, şimdi yapay zeka çip üretiminin ağır sıklet şampiyonu konumunda. İşlemcileri, Microsoft, Google, Meta ve diğer şirketlerin veri aç olan yapay zeka modellerine güç sağlıyor ve piyasada çok az rakibi var. Nvidia’nın hisseleri bu yıl genel olarak %190 gibi çarpıcı bir oranda arttı ve CEO Jensen Huang’ı dünyanın en zengin insanları arasına soktu.

En son sıçramalardan biri, dünyanın en büyük yonga üreticisi olan TSMC'nin yapay zeka çiplerine olan talep sayesinde yıllık bazda %36 artışla kaydettiği çarpıcı kazançlarından kaynaklandı. Bir diğer yükseliş, bu ayın başlarında OpenAI’nin aldığı 6,6 milyar dolarlık finansman turundan geldi ve veri merkezi talebine yönelik iyimserliği artırdı.

Buna karşılık, Apple, akıllı telefonlarına olan talebin düşüklüğüyle karşı karşıya kaldı. Çin’deki amiral gemisi iPhone satışları geçen çeyrekte %0,3 oranında azalırken, rakip Huawei’nin telefon satışları %42 oranında arttı. Bu farklı gidişat, yapay zekanın sektördeki kartları yeniden karıştırdığını gözler önüne seriyor. Yatırımcılar yapay zeka devrimini kolaylaştıran şirketlere yönelirken, daha olgun tüketici donanımı işlerinin uzun vadeli büyümesi konusundaki şüphelerini sürdürüyor.

Genel olarak teknoloji sektörü sayesinde, yapay zeka etrafındaki iyimserlik, ABD faiz oranlarının önemli ölçüde düşmesi beklentileri ve güçlü bir kazanç sezonunun başlaması, S&P 500’ü yeni zirvelere taşırken borsada başarılı bir yıl yaşandı.

Önerilen

Genel Sağlık Sigortası'nda Borç Silme Düzenlemesi: 400 Bin Kişinin Borcu Affedilecek

Genel Sağlık Sigortası'nda Borç Silme Düzenlemesi: 400 Bin Kişinin Borcu Affedilecek

Türkiye'de 2012 yılından bu yana uygulanmakta olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi, sosyal güvencesi olmayan bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla yürürlüğe konulmuştu. Ancak, GSS kapsamında prim borçlarını ödemekte güçlük çeken milyonlarca vatandaş için borç düzenlemeleri gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak, AK Parti tarafından sunulan yeni torba