Kuaför ve Berberlerden 'Pazar Günü Tatil' Kararına Tepki

İstanbul’da Pazar Günü İşletmelerin Kapatılması Kararına Esnaftan Büyük Tepki

Kuaför ve Berberlerden 'Pazar Günü Tatil' Kararına Tepki

İstanbul’un Kağıthane ilçesinde toplanan berber, kuaför ve güzellik salonu esnafı, işletmelerin pazar günleri kapalı olmasına yönelik alınan karara karşı çıktı. Kararın kendileri ve pazar günü evlenecek olanlar için mağduriyet yarattığını belirten esnaf, basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi.

Kağıthane’de Protesto Gösterisi

Kağıthane Sadabad Meydanı’nda toplanan bir grup berber, kuaför ve güzellik salonu çalışanı, ellerindeki dövizlerle ve attıkları sloganlarla alınan kararı protesto etti. Kararın geri alınmasını isteyen esnaf, bu durumun hem kendi ekonomik durumlarını hem de müşterilerini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Berber ve Kuaförler İçin Haftalık Tatil Zorunluluğu Başladı
1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla, Türkiye genelinde berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olmasını zorunlu kılan düzenleme yürürlüğe girdi. Bu uygulama, hem çalışanların dinlenme hakkını korumayı hem de sektördeki haksız rekabeti ortadan kaldırmayı amaçlıyor. İstanbul ve Ankara’daki Uygulama Detayları İstanbul ve Ankara’da bulunan berber ve kuaför salonları,

"Yeni Bir Düzenleme Yapılacağını Umut Ediyoruz"

Grup adına basın açıklamasını yapan kuaför Uğurcan Ubay, pazar günlerinin sektör için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Basın toplantımızın amacı, sektörümüzün en çok hizmet verdiği günlerden biri olan pazar günlerinin kapanma kararıdır. Bizlerin ve birçok değerli meslektaşımızın fikrine ve onayına sunulmayan bu karara karşı çıkıyoruz. İstanbul gibi büyük bir metropolde binlerce kuaför varken sadece 300 oy ile karara varıp olayı kestirip atan sayın oda ve federasyon başkanlarının bu yanlış kararına itiraz ettiğimizi açıklıyoruz. Bu sancılı 2 haftanın sonunda sulh yolu ile hakkımızı aradığımızı bildiriyoruz. Bu sancılı sürecin takipçisi ve verilen bu kararın durdurulması adına idari mahkemeye değerli avukatlarımız aracılığı ile talebimizi iletip toplamış olduğumuz binlerce imza sahibi meslektaşımızın sesini duyurarak bu süreçte sizlerin de desteği ile belki bu toplantıdan sonra sayın valimiz ve ticaret bakanımız ile tekrar bir düzenleme yapacağımızı umut ediyoruz. Belirtmeliyim ki 2 haftada ulaştığımız kitlenin yüzde 85’i kapanma karşıtıdır. Bu kararın yanlış olduğunu savunuyor. Karara karşı olan meslektaşlarımızın da sözcüsü olduğumuzu buradan yetkili mercilerimize duyuruyoruz.”

"Karar Usulsüzdür"

Avukat Mehmet Ali Sümer ise kararın hukuki boyutuna dikkat çekerek, federasyon ve odalar birliğinin aldığı kararın usulsüz olduğunu iddia etti. Sümer, “Bu karar hem halkı hem bu meslek grubunu zarara uğratmaktadır. Federasyon ve Odalar Birliğinin almış olduğu karar usulsüzdür. Hiçbir meslektaşa bu husus tebliğ edilmemiştir. Yapılan seçim usulsüz bir şekilde yapılmıştır. 13 bin üyesi olan bu odaya hiçbir şekilde kuaförler davet edilmemiş, görüşü sorulmamış federasyona usulsüz bir bildiride bulunulmuş akabinde de ticaret bakanlığına bu insanların görüşü yansıtılmadan çarpıtılarak pazar günlerinin tatil edilebileceği ve bunu da kuaförler tarafından istendiği gibi bir şey yansıtılmıştır. Öncelikle burada insanların hiçbiri bu durumu kabul etmiyor idare mahkemesinde iptal davası açmayı tercih ediyorlar. Bu iptal davasının açılması hem kamunun zararına hem de idari açıdan bir yük olacaktır. Biz bunun yeniden bir bakanlık oluruyla önlenebileceğini düşünüyoruz. İdare mahkemesinde açılacak bir davada yargılanma giderleri yine kamunun üzerine kalacaktır. Yani kamusal bir kararla yine kamuya zarar veriyorsunuz. Onun için bundan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz” dedi.

Küresel Yazılım Sorunu: Binlerce Cihaz Açılmadı, Bankacılık, Havayolu ve Hastane İşleri Aksadı
Son günlerde dünya genelinde meydana gelen büyük bir yazılım arızası, pek çok sektörde ciddi aksamalara neden oldu. ABD merkezli teknoloji devi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan sorun, bankacılıktan havayolu taşımacılığına kadar birçok alanda faaliyet gösteren işletmeleri etkiledi. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede binlerce Windows cihazı açılışta Mavi Ekran (BSOD)

Esnafın Talepleri ve Beklentileri

Esnaf, kararın iptal edilmesi ve pazar günleri yeniden çalışabilmek için yetkililerden çözüm bekliyor. Toplanan binlerce imza ile taleplerini dile getiren kuaför ve berberler, bu kararın gözden geçirilerek daha adil bir düzenleme yapılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, ticaret bakanlığı ve ilgili diğer mercilere seslerini duyurmak amacıyla çeşitli hukuki ve sosyal girişimlerde bulunmayı sürdüreceklerini belirtiyorlar.

İstanbul gibi büyük bir metropolde, esnafın iş yapma özgürlüğünün kısıtlanması ciddi ekonomik ve sosyal sonuçlar doğurabilir. Berber ve kuaförler, pazar günleri tatil kararının, hem işletmeler hem de müşteriler için olumsuz etkiler yaratacağını belirterek bu kararın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor. Hukuki yollardan haklarını aramaya devam edeceklerini belirten esnaf, yetkililerden duyarlılık bekliyor.

Önerilen

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro, bir tipster tarafından paylaşılan bilgilere göre 50 megapiksel Samsung S5KJN1 telefoto sensör ile donatılabilir. Xiaomi 14T Pro'nun, bu yılın ilerleyen dönemlerinde uluslararası pazarlarda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Akıllı telefonun beklenen çıkışı öncesinde, yeni bir sızıntı cihazın olası kamera özelliklerini ortaya çıkardı. Bir tipstere göre, Xiaomi 14T