İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun Üniversite Diploması İptal Edildi, Siyasi Tepkiler Yükseldi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diplomasının İstanbul Üniversitesi tarafından iptal edildiği açıklandı. Karar, siyasi arenada geniş yankı uyandırırken, İmamoğlu ve çeşitli siyasi partilerden tepkiler yükseldi.
İstanbul Üniversitesi'nden Açıklama
İstanbul Üniversitesi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada isim belirtmeksizin, 1990 yılında İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yaptığı tespit edilen 28 kişinin diplomasının "yokluk" ve "açık hata" gerekçeleriyle iptal edildiğini duyurdu. Üniversite, kararla ilgili bilgi ve belgelerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) gönderileceğini belirtti. Anadolu Ajansı (AA), söz konusu 28 kişi arasında Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğunu bildirdi.
İmamoğlu'ndan Tepki: "Bu Yolda Yıkılmam"
Kararın ardından sosyal medya hesabından bir video yayımlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, karara sert tepki gösterdi. Diploma iptal yetkisinin İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu'nda olduğunu savunan İmamoğlu, "Bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap verecekleri günler yakındır. Adalete, hukuka ve demokrasiye susamış milletimizin yürüyüşü durdurulamayacak" ifadelerini kullandı.
İmamoğlu, diplomasının iptalinin kendisi için önemli olmadığını, asıl sorunun Türkiye'de herkesin kazanılmış haklarının tehlike altında olması olduğunu vurguladı. İmamoğlu, "Bugün diplomanın iptali falan umurumda değil, artık bu ülkede herkesin kazanılmış tüm hakları tehlike altındadır" dedi.
"Ne yapacaksın?" sorularına ise İmamoğlu, "Vallahi aslanlar gibi koşmaya devam edeceğim. Asla durmak yok. Bin koşuyorsam milyon koşacağım. Bu ülkenin adaletsizliğini hafızasından sileceğimiz bir sistem inşa edeceğiz. Hak eden hak ettiği alacak. Bu yolda ben yıkılmam" şeklinde cevap verdi.
Hukuki Süreç ve İtiraz Yolları
İmamoğlu'nun avukatları, iptal kararına karşı İdare Mahkemesi'ne dava açabilecek. Mahkemenin aleyhte karar vermesi durumunda, bölge idare mahkemesine (istinaf) ve daha sonra Danıştay'a temyiz başvurusu yapma hakkı bulunuyor. İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan, daha önce diplomanın iptali halinde gerekirse Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de başvuracaklarını belirtmişti.
Siyasi Partilerden Tepkiler
Karara çeşitli siyasi partilerden de tepki geldi:
- CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Ekrem Başkan burada fail değil mağdurdur, ancak yapılan işlem de hukuki değil siyasidir" dedi.
- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: "İmamoğlu'nun hukuk ve demokrasi dışı bir zorlama ile adaylık hakkının elinden alınmasına sessiz kalacağımızı ya da bundan hoşlanacağımızı kimse düşünmesin" dedi ve cumhurbaşkanlığı adaylığı değerlendirmesini askıya aldığını duyurdu.
- DEM Parti: İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesini "açık bir hak ve hukuk gaspı" olarak nitelendirdi.
- İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu: İmamoğlu'nun diplomasının iptalini "siyasi rakibin tasfiyesinden çok öte bir uygulamadır" sözleriyle yorumladı.
- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Kararın "idare hukukunun, hukuk ve işlem güvenliğinin temel ilkeleri yok sayılarak alınmış bir karar" olduğunu belirtti.
TBMM Genel Kurulu'nda bulunan CHP'li milletvekilleri de kürsü etrafında toplanarak kararı protesto etti.
Ön Seçim ve Cumhurbaşkanlığı Adaylığı İhtimali
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 23 Mart'ta yapacağı ön seçimde tek aday olan İmamoğlu'nun, partinin cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesi bekleniyordu. Türkiye'de cumhurbaşkanı adayı olabilmek için yüksek öğrenim yapmış olma koşulu aranıyor. Diploma iptali, İmamoğlu'nun olası adaylığına ilişkin belirsizlik yaratmış durumda.