Google Translate Yapay Zeka ile Çeviri İmkanlarını 110 Yeni Dile Açıyor

Google Translate, kullanıcılarına dev bir adım atarak 110 yeni dili çeviri yelpazesine dahil etti.

Google Translate Yapay Zeka ile Çeviri İmkanlarını 110 Yeni Dile Açıyor

Google Translate, kullanıcılarına dev bir adım atarak 110 yeni dili çeviri yelpazesine dahil etti. Bu genişleme, Google Translate'in bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük hamle olarak nitelendiriliyor. Afar, Kantonca, Manx, Nko, Pencapça (Shahmukhi), Tamazight (Amazigh) ve Tok Pisin gibi yeni eklenen diller, 614 milyon kişinin ana dili konumunda, yani dünya nüfusunun yaklaşık %8'ini oluşturuyor.

Bu yenilik, 2022 yılında duyurulan "1.000 Dil Girişimi"nin bir parçası. Google, bu girişim kapsamında yapay zeka destekli çeviri modellerini geliştirerek dünyadaki en çok konuşulan 1.000 dili kapsayan bir çeviri ağı oluşturmayı hedefliyor.

Peki, Google bu kadar devasa bir dil ekleme işlemini nasıl gerçekleştirdi? Cevap yapay zeka! Google, Gmail'de e-posta özeti ve Google Dokümanlar'da metin yeniden yazma gibi gelişmiş özelliklerin altyapısını oluşturan PaLM 2 adı verilen büyük bir dil modelini kullandı. PaLM 2, çeviri yapmak için kritik öneme sahip: Çeviri yapmak üzere eğitildiği çok dilli metinler sayesinde birbirine yakın dilleri daha verimli bir şekilde öğrenmesini sağlıyor.

Yeni eklenen diller, yalnızca ana dili olarak milyonlarca kişi tarafından konuşulan dillerden ibaret değil. Google, az sayıda konuşanı olan yerli toplulukların dillerine de erişim imkanı sunuyor. Hatta bazı dillerin neredeyse hiç konuşanı yokken, Google bu güncellemenin yok olan dillerin yeniden canlandırılması çalışmalarına destek olmayı umut ediyor.

Audi, ChatGPT ile Araçlarını Sesle Kontrol Edilebilir Akıllı Asistanlara Dönüştürüyor
Alman otomobil devi Audi, 2021 ve üzeri iki milyon aracı ChatGPT entegrasyonu ile güçlendirerek sesli komutlarla kontrol edilebilen bir sürüş deneyimi sunmaya hazırlanıyor.

Bu genişleme aynı zamanda Google Translate'in Afrika dilleri kapsamında gerçekleştirdiği en büyük güncelleme. Afar, Fon, Kikongo, Luo, Ga, Swati, Venda ve Wolof gibi yeni eklenen dillerin neredeyse çeyreği bu kıtadan geliyor.

Diğer yandan, Google Translate'in en çok talep edilen dillerden biri olmasına rağmen bugüne kadar listede yer almayan Kantonca da bu güncellemeyle çeviri imkanlarına kavuşuyor. Milyonlarca konuşanı bulunan Kantonca, yazılı metinlerde Mandarin ile sıklıkla örtüştüğü için çeviri modeli oluşturmak üzere veri toplamak ve eğitmek oldukça zordu.

Google Translate 2022'den bu yana en kapsamlı genişlemesini yaşamış oldu. 2022'deki genişlemede Sıfır Atışlı Makine Çevirisi kullanılarak Mizo (Kuzeydoğu Hindistan, 800.000 konuşan) ve Lingala (Orta Afrika, 45 milyon konuşan) gibi diller eklenmişti. Ayrıca Quechua, Guarani ve Aymara gibi Amerika yerli halklarının dilleri ile Krio adı verilen Sierra Leone İngilizcesi lehçesi de çeviri seçeneklerine dahil edilmişti. Bu yeni güncellemeyle Google Translate, çevirinin önündeki dil engellerini ortadan kaldırmaya büyük bir adım atıyor.

Önerilen

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro, bir tipster tarafından paylaşılan bilgilere göre 50 megapiksel Samsung S5KJN1 telefoto sensör ile donatılabilir. Xiaomi 14T Pro'nun, bu yılın ilerleyen dönemlerinde uluslararası pazarlarda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Akıllı telefonun beklenen çıkışı öncesinde, yeni bir sızıntı cihazın olası kamera özelliklerini ortaya çıkardı. Bir tipstere göre, Xiaomi 14T