Diyarbakır ve Mardin'de Yangın Felaketi: 13 Can Kaybı

Diyarbakır ve Mardin'de Yangın Felaketi: 13 Can Kaybı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki alanda çıkan yangın, bölgeyi derinden etkiledi. Yangında yaralanan 56 yaşındaki Kerime Erdenli'nin yaşamını yitirmesiyle birlikte, hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e yükseldi. Olayın ardından yangın bölgesine çeşitli siyasi ve resmi yetkililerin ziyareti ve açıklamaları dikkat çekti.

Yangında Son Durum

Yangında hayatını kaybedenlerin sayısı, dün akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamada 12 olarak belirtilmişti. Ancak, Diyarbakır'ın Çınar ilçesi kırsalındaki Yazçiçeği Mahallesi'nde (Herberû) yaralanan Kerime Erdenli'nin Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu sabah yaşamını yitirmesiyle, bu sayı 13'e yükseldi. Bakan Koca, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Diyarbakır ve Mardin’de, iki ilimizin yakın köy ve mahallelerinde meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 12’ye yükseldi. Olaydan 78 kişi etkilendi. Hastalarımızdan 5’inin tedavi ve takiplerine devam ediyoruz. 5’i de Diyarbakır’da tedavi gören hastalarımızdan 3’ü entübe durumda. Bu vesile ile bir kez daha, olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullanmıştı.

DEM Parti Eş Başkanları Yangın Bölgesinde

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, yangından etkilenen Diyarbakır ve Mardin'deki köyleri ziyaret edeceklerini açıkladılar. Bu ziyaretlerin amacı, yangından etkilenen vatandaşların yanında olmak ve olay yerinde incelemelerde bulunmak olarak belirtildi.

Soruşturma Başlatıldı

Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır ve Mardin'deki yangınla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bu kapsamda, yangının çıkış sebebine yönelik detaylı incelemeler yapılacağı bildirildi.

Van’da Feci Kaza: Yolcu Otobüsü ile TIR Çarpıştı, 2 Ölü, 4′ü Ağır 30 Yaralı
Van-Bitlis kara yolunda meydana gelen ve hepimizi derinden üzen bir trafik kazasında, yolcu otobüsü ile TIR’ın çarpışması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 4’ü ağır olmak üzere toplam 30 kişi yaralandı. Bu trajik olay, sabah saatlerinde Van’ın Kuskunkuran Tüneli yakınlarında gerçekleşti ve yüreklerimize bir kez daha acı düşürdü. Kaza Anı

Hasarın Boyutları

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı kırsal Köksalan (Toy) Mahallesi'nde yangın sırasında hayatını kaybeden amca ve yeğeninin cenazesine katıldı ve burada yangının yol açtığı hasarlar hakkında açıklamalarda bulundu. Karaloğlu, "Dün meydana gelen bu büyük yangında Diyarbakır'da 8 bin 100 dönüm arazi zarar gördü. Bunun 1450 dönümü daha biçilmemiş, hasadı yapılmamış arpa ve buğday tarlası. Geri kalan 6 bin 550 dönümlük kısmı ise hasadı yapılmış anız şeklindeki araziydi. Mardin'de ise 7 bin dönüm arazi yangından etkilenmiş. Bunun 4 bin dönümü hasadı yapılmamış tarla, 3 bin dönümü ise hasadı yapılmış anız olarak yanan ve hasar gören bölgedir. Sadece zarar gören bunlar değil. Vatandaşımız tarlada bulunan sulama ekipmanları, boruları ve elektrik altyapıları da zarar gördü. Zararlarla ilgili tespitler Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz vasıtasıyla hemen bugün tespitler başladı. Şu anda vatandaşımızın zarar ve hasar tespitleri devam ediyor." dedi.

Yangın ayrıca hayvancılığı da olumsuz etkiledi. Yangında 556 küçükbaş hayvan telef olurken, 250 yaralı hayvan Et ve Balık Kurumu'na kesime sevk edildi. 120 hayvanın tedavisi ise veteriner hekimler ve fakültelerin desteğiyle sağlandı.

Yangının Sebebi Henüz Belirlenemedi

Yangının kesin çıkış sebebi henüz tespit edilemedi. İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, "Cumhuriyet savcılığımız olay el koymuş durumda. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri bölgede araştırmalarına devam ediyor." dedi. Bu açıklama, yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü gösteriyor.

Diyarbakır ve Mardin'de meydana gelen yangın felaketi, büyük bir maddi ve manevi kayba yol açtı. Bölgedeki tarım arazileri, hayvancılık ve altyapı ciddi zarar gördü. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, yaralıların en kısa sürede iyileşmesi temennisiyle, olayın sorumlularının bulunması ve gerekli önlemlerin alınması önem arz etmektedir. DEM Parti yetkililerinin ziyareti ve devletin ilgili birimlerinin soruşturma başlatması, olayın ciddiyetle ele alındığını göstermektedir.

Önerilen

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro, bir tipster tarafından paylaşılan bilgilere göre 50 megapiksel Samsung S5KJN1 telefoto sensör ile donatılabilir. Xiaomi 14T Pro'nun, bu yılın ilerleyen dönemlerinde uluslararası pazarlarda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Akıllı telefonun beklenen çıkışı öncesinde, yeni bir sızıntı cihazın olası kamera özelliklerini ortaya çıkardı. Bir tipstere göre, Xiaomi 14T