BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN HABERCİSİ OLARAK MARMARA BÖLGESİNDEKİ DEPREMLER: JAPON UZMAN MORIWAKI YOSHINORI'NİN UYARILARI
Marmara Bölgesi'nde meydana gelen ardışık depremler, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin önceden dikkat çektiği bölgelerde endişe yaratıyor. 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki farklı depremin üç dakika arayla Mudanya merkezli olarak gerçekleşmesi, bölgedeki deprem riskini bir kez daha gündeme getirdi. Bu olaylar, Moriwaki'nin 3 gün önce yaptığı açıklamaların da doğruluğunu gösteriyor gibi görünüyor.
Moriwaki, Türkiye'de geçmişte meydana gelen depremlere dikkat çekerek, özellikle son yıllarda yaşanan deprem aktivitelerinin endişe verici olduğunu ifade etti. Türkiye'deki altı farklı plakanın biriktirdiği enerjinin salınmaya başladığını belirten uzman, özellikle Marmara Bölgesi'nde sık sık meydana gelen 4-5 büyüklüğündeki depremlerin büyük bir depremin habercisi olabileceğini vurguladı.
FAY HATLARI VE İZLENEN BÖLGELER
Moriwaki, Türkiye'nin fay hatları üzerindeki 18 ilin büyük bir risk altında olduğunu belirtiyor. Bu iller arasında özellikle Doğu Anadolu fay hattı, Kuzey Anadolu fay hattı, Elazığ'dan Hatay'a uzanan bölge ve diğer bölgeler yer alıyor. Bu fay hatlarındaki aktivitelerin, domino taşı gibi birbirini etkileyerek büyük bir depreme neden olabileceği uyarısında bulunuyor.
MARMARA BÖLGESİ'NDEKİ SON DEPREMLER VE İSTANBUL TEHLİKESİ
Marmara Bölgesi, özellikle Kuzey Anadolu fay hattının güney kolunun kırılmasının ardından artan deprem aktivitesiyle dikkat çekiyor. Moriwaki, Marmara'da meydana gelen 4-5 büyüklüğündeki depremlerin, büyük bir depremin habercisi olabileceği uyarısında bulunuyor. Bu durum, İstanbul'un da deprem riski altında olduğunu gösteriyor.
İZMİR'DE TEKRARLANABİLİR DEPREM TEHLİKESİ
İzmir'de meydana gelen depremin ardından Moriwaki, kendi fay hattının henüz kırılmadığını belirtiyor ancak tekrar bir deprem riskinin bulunduğunu ifade ediyor. Bu durum, Türkiye genelinde sadece belirli bölgelerin değil, farklı şehirlerin de deprem riski altında olduğunu gösteriyor.
TSUNAMİ RİSKİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Moriwaki, denizin içinde meydana gelen depremlerin tsunami riski taşıdığını vurguluyor. Bu durumda, küçük depremlerden sonra 1 metre, büyük depremlerden sonra ise 3 metre büyüklüğünde tsunamilerin olabileceğini belirtiyor. Depremlerin ardından bölge halkına, güvenli yerlere tahliye olmaları ve tsunamiden korunmaları için gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılarda bulunuyor.
Türkiye'nin deprem riski yüksek bir coğrafyada bulunduğu bir gerçek. Japon deprem uzmanı Moriwaki Yoshinori'nin uyarıları, bu riskin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yapısal önlemlerin alınması, bina güvenliği ve deprem hazırlıklarının yapılması, gelecekteki depremlerin etkilerini en aza indirmek adına önem taşıyor. Bu süreçte, uzmanların önerileri ve depremle ilgili bilinci artırmak, toplumun genel güvenliğini sağlamak için kritik öneme sahiptir.