Bursa’da yeni bir fay hattı keşfedildi: 7.3 büyüklüğünde deprem olabilir

Bursa’da yeni bir fay hattı keşfedildi: 7.3 büyüklüğünde deprem olabilir

Bursa’da üç üniversitenin ortak çalışmasıyla daha önce haritalarda yer almayan bir fay hattı tespit edildi. Kayapa-Yenişehir Fayı adı verilen bu fay hattı, şehir merkezinden geçiyor ve 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahip. Uzmanlar, alüvyon zeminin altında kalan fay hattının şiddetli sarsıntılara neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Bursa, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun etkisi altında olan ve 1. derece deprem bölgesinde yer alan bir şehir. Bursa’daki aktif fay hatlarını incelemek için Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi bir araya geldi. AFAD tarafından desteklenen bu çalışma, henüz yayınlanmadı ancak önemli bir bulguyu ortaya çıkardı.

Çalışma kapsamında, Kayapa’dan Yenişehir’e kadar uzanan 95 kilometrelik bir fay hattının varlığı belirlendi. Bu fay hattı, daha önce aktif fay hattı haritalarında gözükmüyordu. Fay hattının adı, geçtiği yerlere göre Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF) olarak konuldu. KYF, batı kesiminde 40 kilometre, doğu kesiminde 55 kilometre uzunluğunda iki kola ayrılıyor.

KYF’nin batı kolunun başladığı Kayapa Deresi’nden Bursa-batı havzasına uzanan kısmı, şehir merkezine Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından giriyor. Daha sonra Kumluk alanı güneyinden ve Gürsu kuzeyinden geçerek Çataltepe kuzeyinde Bursa-Ankara yolu üzerinde kendini belli ediyor. KYF’nin doğu kolunun başladığı Yenişehir havzasında ise fay hattı, Erdoğan mezarlık alanı ve Seymen kuzeyinden geçerek Toprakdere Fayı ile birleşiyor.

KYF, 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasitede

KYF’nin ne kadar büyük bir deprem üretebileceğini hesaplamak için, fay hattının bölgedeki gerilimi ve tarihsel süreçte ürettiği depremler incelendi. Bursa’da tarihsel deprem kayıtlarına göre, son üç hasar yapıcı deprem 19 Nisan 1850, 28 Şubat 1855 ve 11 Nisan 1855 tarihlerinde meydana gelmiş. Projede, 1855 yılında meydana gelen depremlerin kaynağının KYF’nin batı bölümünde olduğu değerlendiriliyor.

KYF’nin Yenişehir bölümünde ise, tarihsel kaynaklarda en son hasar gerçekleşen 1400 yılındaki depremden bu yana 624 yıldır bir kırılma olmadığı belirtiliyor. Fay hattında kırılma olmaması, deprem ihtimalini de güçlendiriyor. Fay üzerindeki kayma hızı yılda maksimum 8.8 milimetre, minimum 3.0 milimetre olarak değerlendiriliyor. Bu verilerle gerçekçi senaryoya göre, 1855 depremleri ile yırtılmış olan KYF batı bölümü günümüzde 6.5-6.8 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesine sahip olduğu ortaya kondu. KYF’nin Yenişehir bölümü ise 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahip.

Şeriat paylaşımı nedeniyle avukat Feyza Altun gözaltına alındı
Sosyal medya hesabından yaptığı şeriatla ilgili paylaşım sonrası hakkında soruşturma başlatılan insan hakları avukatı Feyza Altun, Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Altun’un evinde arama ve el koyma işlemi yapıldı. Altun, “Bu ülkede şeriat uygulanmayacak” dedi. İstanbul’da yaşayan avukat Feyza Altun, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından Farça

Alüvyon zemin altında kalan fay hattı daha şiddetli sarsıntılara neden olabilir

KYF’nin dikkat edilmesi gereken bir diğer özelliği ise, bulunduğu bölgenin tamamen alüvyon zemin üzerine kurulu olması. Alüvyon zemin, deprem dalgalarının daha fazla yayılmasına ve yüzeye ulaşmasına neden oluyor. Bu da, depremin şiddetinin çok daha yoğun hissedilmesi anlamına geliyor. Bunun en bariz örneği olarak, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde en büyük hasarı Hatay’ın almasını gösterebiliriz. Hatay, alüvyon zemin üzerinde kurulu bir şehir.

Uzmanlar, Bursa’da yaşayan vatandaşları depreme karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarıyor. Bursa’da yeni keşfedilen fay hattı, şehrin deprem riskini artırıyor. Yetkililer ve vatandaşlar depreme karşı gerekli önlemleri almalı. Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak için AFAD’ın Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması’nı kullanabilirsiniz.

Önerilen

DEM Parti Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder Kalp Krizi Geçirdi: Hastanede Tedavi Altına Alındı

DEM Parti Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder Kalp Krizi Geçirdi: Hastanede Tedavi Altına Alındı

İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili olan, DEM Parti'nin deneyimli siyasetçilerinden Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği ani kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. DEM Parti tarafından yapılan resmi açıklamada, Önder'in İstanbul'da tedavi altına alındığı ve sağlık durumunun yakından takip edildiği bildirildi. Olayın Detayları

RTÜK Başkanı Şahin'den Boykot Çağrılarına Yönelik Açıklama: "Yayınlar Takip Altında, Gereği Yapılacak"

RTÜK Başkanı Şahin'den Boykot Çağrılarına Yönelik Açıklama: "Yayınlar Takip Altında, Gereği Yapılacak"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, son dönemde kamuoyunda yer bulan ve bazı kesimlerce dile getirilen 'boykot' çağrılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla konuya değinen Şahin, bu tür çağrıların "milli ekonomiyi hedef aldığını" savunarak, ilgili yayınların RTÜK tarafından

İstanbul Başsavcılığı'ndan Boykot Çağrılarına Soruşturma: CHP Lideri Özel'in Desteği Tartışma Yarattı

İstanbul Başsavcılığı'ndan Boykot Çağrılarına Soruşturma: CHP Lideri Özel'in Desteği Tartışma Yarattı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya platformları üzerinden yayılan ve ekonomik aktiviteyi engelleme amacı taşıdığı iddia edilen "boykot" çağrıları hakkında resen soruşturma başlattığını duyurdu. Soruşturma, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel'in 2 Nisan'da yapılması planlanan bir tüketim boykotuna destek vermesi ve bu