Betavolt, 50 Yıl Şarj Etmeden Çalışan Nükleer Batarya Geliştirdi

Betavolt, 50 Yıl Şarj Etmeden Çalışan Nükleer Batarya Geliştirdi

Çinli bir şirket olan Betavolt, nükleer enerji kullanarak telefon, drone ve tıbbi cihazlar gibi teknolojik ürünler için 50 yıl boyunca şarj veya bakıma ihtiyaç duymadan çalışabilecek bir batarya geliştirdiğini duyurdu. Şirket, bu bataryanın atom enerjisini küçültme çalışmalarının bir sonucu olduğunu ve dünyada bir ilk olduğunu iddia etti.

Nükleer Enerji Küçüldü

Betavolt, 8 Ocak 2024’te Pekin’de düzenlediği bir basın toplantısında, geliştirdiği nükleer bataryayı tanıttı. Şirketin kurucusu ve CEO’su Li Wei, bu bataryanın 63 nükleer izotopu madeni para kadar küçük bir modüle yerleştirerek çalıştığını ve 50 yıl boyunca 100 mikrowatt güç ve 3V voltaj sağlayabildiğini söyledi. Li, bu bataryanın dünyada atom enerjisinin minyatürleştirilmesini başaran ilk batarya olduğunu ve devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Li, nükleer bataryanın çalışma prensibini de açıkladı. Buna göre, batarya, ilk kez 20. yüzyılda keşfedilen bir süreç olan radyoizotop termoelektrik jeneratör (RTG) teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji, çürüyen izotoplardan salınan enerjiyi termokupl adı verilen bir cihazla elektriğe dönüştürüyor. Li, bu teknolojinin daha önce uzay araçları, sualtı sistemleri ve uzaktan kontrol edilen bilim istasyonları gibi alanlarda kullanıldığını ancak çok büyük ve pahalı olduğunu söyledi. Li, Betavolt’un bu teknolojiyi küçültmeyi ve ticarileştirmeyi başardığını ifade etti.

Telefon ve Drone’lara Güç Verecek

Betavolt, nükleer bataryasının pilot testlerinin başladığını ve 2025 yılına kadar 1 watt kapasiteli bir batarya üretmeyi planladığını duyurdu. Şirket, bu bataryanın telefon, drone, yapay zeka ekipmanları, mikroişlemciler, gelişmiş sensörler, mikro robotlar ve kalp pili, yapay kalp, koklea gibi tıbbi cihazlar gibi birçok senaryoda uzun ömürlü güç kaynağı ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi. Şirket, bu bataryanın Çin’in yapay zeka teknolojik devriminin yeni turunda alanının en iyisi olmasına yardımcı olacağını da vurguladı.

Betavolt, nükleer bataryasının güvenlik ve çevre konusunda da endişe yaratmayacağını iddia etti. Şirket, bataryanın katmanlı tasarımının alev almayı ve patlamayı önlediğini, -60 ila 120 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda çalışabildiğini ve harici radyasyon içermediğini söyledi. Şirket, bataryanın insan vücudundaki tıbbi cihazlarla kullanıma uygun olduğunu ve 63 izotopun bozulma süresinden sonra radyoaktif olmayan ve çevreye zarar vermeyen bir hale geldiğini de ekledi.

OpenAI, Yapay Zekânın Askeri Amaçla Kullanımına İzin Vermeye Başladı
Yapay zeka alanında öncü bir şirket olan OpenAI, kullanım politikalarında yaptığı bir değişiklikle, yapay zeka araçlarının askeri ve savaş amaçlı kullanımını yasaklayan bir bölümü sayfadan kaldırdı. Bu değişiklik, şirketin yapay zeka teknolojisini kimlere ve nasıl sunduğu konusunda yeni bir tartışma başlattı. OpenAI, son bir yıllık süreçte, geliştirdiği büyük dil modeli

Düzenleyicilerden Onay Bekliyor

Betavolt’un geliştirdiği nükleer batarya, teknoloji dünyasında büyük ilgi gördü. Ancak bu bataryanın piyasaya çıkması için düzenleyicilerden onay alması gerekiyor. Nükleer enerji kullanımı, güvenlik ve çevre sorunları nedeniyle birçok ülkede sıkı kurallara tabi. Bu nedenle, Betavolt’un nükleer bataryasının milyonlarca insanın cebine girebilmesi için birçok engeli aşması gerekiyor. Şirket, bu konuda çalışmalar yaptığını ancak henüz bir çıkış tarihi veremediğini söyledi.

Önerilen

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro Kamera Özellikleri Küresel Lansman Öncesinde Sızdırıldı, 50 Megapiksel Ana Kamera Özelliğine Sahip Olabilir

Xiaomi 14T Pro, bir tipster tarafından paylaşılan bilgilere göre 50 megapiksel Samsung S5KJN1 telefoto sensör ile donatılabilir. Xiaomi 14T Pro'nun, bu yılın ilerleyen dönemlerinde uluslararası pazarlarda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Akıllı telefonun beklenen çıkışı öncesinde, yeni bir sızıntı cihazın olası kamera özelliklerini ortaya çıkardı. Bir tipstere göre, Xiaomi 14T