Android 15 Beta 2 Özel Alan, Gelişmiş Hırsızlık Koruması ve Daha Fazlası ile Yayınlandı
Google, Android 15'te hassas uygulamaları parmak iziniz veya ayrı bir şifre kullanarak istenmeyen dikkatlerden gizlemenizi sağlayacak Özel Alan özelliğini sunuyor.
Android 15 Beta 2, Çarşamba günü Google I/O 2024'te, şirketin yıllık geliştirici konferansının başlamasından bir gün sonra duyuruldu. Yeni beta sürümü, şu anda Google Pixel akıllı telefonlarda indirilebilir ve önümüzdeki haftalarda belirli akıllı telefonlara gelecek. Bu yıl, Google, Android 15'e yeni güvenlik ve gizlilik özellikleri eklemeye odaklanıyor ve en son beta sürümü, beta test kullanıcılarına sunulan güçlü yeni özellikler içeriyor.
Google I/O geliştirici oturumunda, şirket Android 15 ile akıllı telefonlara gelen ilk güvenlik ve gizlilik odaklı özelliği olan Özel Alan'ı tanıttı. Bu özellik, kullanıcıların akıllı telefonlarında belirli uygulamaları (örneğin bankacılık, finans, arkadaşlık veya sosyal medya uygulamaları) güvenli bir yerde gizlemelerine olanak tanıyacak. Özel Alan'daki uygulamalar, ayrı bir Play Store uygulaması üzerinden güncellenebilecek ve telefonun diğer uygulamalarının erişemeyeceği kendi depolama alanlarına sahip olacak.
Google, Özel Alan özelliğinin Android 15'te varsayılan uygulama çekmecesinde yer aldığını söylüyor. Kullanıcılar, uygulama listesinin sonuna kaydırarak güvenli uygulamaları ortaya çıkarabilirler. Bu ayrılmış uygulama listesi, ayrı bir şifre veya biyometrik kilitle korunarak tamamen gizlenebilir.
Android 15 ile Google, hırsızlık korumalarını da yükseltiyor, böylece hırsızların sıfırlanmış bir telefonu önceki Google hesap kimlik bilgileri olmadan kullanması daha zor hale geliyor. Android 15 ayrıca, ekran zaman aşımını artırma, geçiş anahtarlarına erişme veya Cihazımı Bul'u devre dışı bırakma girişimlerinde kullanıcıların biyometrik bilgilerini talep edecek.
Android 15'e gelen bir diğer güçlü hırsızlık koruma özelliği ise "Hırsızlık Tespiti Kilidi" olup, bir hırsızlık belirtisi olabilecek "ani hareket algılandığında" akıllı telefonu kilitleme yeteneğidir. "Çevrimdışı Cihaz Kilidi" ise, kullanıcı internet erişimini kapattığında — bir hırsızın bir akıllı telefonu çaldıktan sonra yapabileceği bir şey — otomatik olarak kendini kilitleyecektir.
Uzaktan Kilitleme, kullanıcıların (telefonları çalındığında) başka bir numara kullanarak bir komut gönderip telefonlarını uzaktan kilitleyip/silmesine olanak tanıyacak, Cihazımı Bul'a giriş yapmadan. Hırsızlık Tespiti Kilidi, Uzaktan Kilitleme ve Çevrimdışı Cihaz Kilidi, akıllı telefon hırsızlığını caydırmayı amaçlamakta olup, Google'a göre bu yıl içinde Android 10 ve sonraki sürümleri çalıştıran cihazlarda kullanılabilir olacak.
Android 15'e gelen diğer özellikler arasında, ertesi gün Bluetooth'un otomatik olarak etkinleştirilmesi yer alıyor — bu özelliğin, Google'ın Cihazımı Bul ağının amaçlandığı gibi çalışmaya devam etmesini sağlamaya yardımcı olması bekleniyor. Google ayrıca Android 15'teki widget seçiciyi iyileştirdi ve tek elle kullanım sırasında daha iyi erişilebilirlik sunan yeniden tasarlanmış bir ses kontrol paneli ekledi.